Miksi on tärkeää osoittaa mieltä 612-soihtukulkuetta vastaan?

612-yhdistyksen “isänmaallisuus” ei tarkoita kahta sinivalkoista kynttilää ikkunalaudalla, vaan pelon hyväksikäyttämistä omia poliittisia tavoitteita varten.

Syksyn aikana rasistinen ja muukalaisvastainen ilmapiiri Suomessa on yleistynyt. Esimerkiksi Rajat kiinni! –verkosto on järjestänyt lukuisia mielenosoituksia, joissa vastustetaan turvapaikanhakijoiden saapumista Suomeen. Tähän mennessä eri puolilla Suomea on raportoitu kymmenestä suomalaisten tekemästä hyökkäyksestä vastaanottokeskuksissa asuvia turvapaikanhakijoita kohtaan (Yle 20.11.2015).

Hyökkäykset, mielenosoitukset ja niiden vähäinen arvostelu osoittavat, että rasismi ja muukalaisvastaisuus ovat entistä hyväksytympiä asenteita Suomessa. Itsenäisyyspäivänä järjestettävä 612-soihtukulkue on jatkoa juuri tälle kehitykselle.

612-yhdistys kuvailee itseään isänmaalliseksi ja poliittisesti sitoutumattomaksi toimijaksi, jonka tavoitteena on järjestää soihtukulkue ”suomalaisuuden puolesta”. Kuten olemme aikaisemmin blogissamme osoittaneet, 612-soihtumarssin järjestäjät sekä monet osallistujista on linkitetty Suomen äärioikeistoon, sekä väkivaltaisiin ryhmiin kuten Suomen vastarintaliikkeeseen (näitä yhteyksiä valoittava tekstimme löytyy täältä).

Kun lukee 612-soihtukulkueen Facebook-tapahtumasivua tai selailee 612-yhdistyksen nettisivuja, ei tule heti selväksi, että taustavoimat kuuluvatkin äärioikeistoon. Sivuilla hehkutettu isänmaallisuus ei kuitenkaan ole niin neutraalia kuin mitä 612-järjestäjät antavat ymmärtää. Mitä 612-yhdistys yrittää sanoa esimerkiksi tässä nettisivuilta peräisin olevassa lainauksessa?

”Kulunut vuosi on ollut varsin tapahtumarikas monessakin mielessä, joten yhdistys näkee entistäkin tärkeämpänä järjestää vuotuisen kulkueen suomalaisuuden puolesta. Monet tavalliset ihmiset ovat huolissaan sekä omasta että Suomen tulevaisuudesta,ja me toivotamme näistä asioista huolestuneet kanssakansalaiset mukaan osoittamaan hiljaisesti mieltään isänmaan puolesta.” (612.fi, katsottu 24.11.2015) (meidän korostuksemme)

Ensimmäisessä korostuksessa jää epäselväksi, mihin tapahtumiin viitataan. Voi olettaa, että tässä tarkoitetaan turvapaikanhakijoiden saapumista Suomeen. Ei ole yllättävää, että hyökkäykset vastaanottokeskuksiin jätetään mainitsematta, samoin kulkueen järjestäjä Timo Hännikäisen nettikäyttäytyminen, joka viime kesänä aiheutti pienimuotoisen mediakohun. Hännikäinen kirjoitteli erilaisten feminististen järjestöjen (mm. väkivaltaa kokeneille naisille tarkoitetun Naisten linjan) Facebook-seinille sekavia, naisvihamielisiä ja uhkailevia kommentteja.

Toisessa korostuksessa mainitaan, että ihmiset ovat huolissaan tulevaisuudesta, ja kolmannessa toivotetaan ”näistä asioista huolestuneet kanssakansalaiset” mukaan kulkueeseen. 612 eikuitenkaan missään vaiheessa sano, mitkä nämä ”huolestuttavat” asiat ovat. Kehotus “kanssakansalaisille” tarkoittanee kuitenkin vain Suomen kansalaisia.

Viittaamalla yleiseen, sen tarkemmin nimeämättömään huoleen 612-järjestäjät pelaavat ihmisten peloilla. Samaan aikaan mediassa metsästetään klikkauksia otsikoilla turvapaikanhakijoista, ja toistamalla jatkuvasti mielikuvaa siitä, että uudet turvapaikanhakijat olisivat uhka Suomelle. 612-järjestäjien ei siis tarvitse kuin epämääräisesti viitata huoleen Suomen tulevaisuudesta, ja lukijan on helppo yhdistää uhkakuva vallitsevan rasistisen ilmapiirin mukaisiin otsikoihin.

612 siis käyttää hyväkseen pelkoa. Niin kauan, kun turvapaikanhakijoiden vastainen mieliala on valtavirtaa, on 612-kirjoittelijoiden kaltaisten rasistien helppo vedota “huoleen”, poimia pisteet ja käyttää tilannetta omaan tarkoitukseensa.

Tämä tarkoitus on äärioikeistolaisuuden edistäminen Suomessa, mikä järjestäjien hillitystä kielestä huolimatta on helppo paljastaa heidän muun toimintansa perusteella. Pelon lietsontaan voimme vastata vain solidaarisuudella.