Blogi

Ohjeet sähköisen sakkovalituksen tekemiseen

Valituksen voi tehdä sähköisesti eikä sitä varten tarvitse edes skannata sakkoa liitteeksi, vaan pelkät tunnistetiedot riittävät (ks. tarkemmin lopussa). Lomake löytyy alla olevasta linkistä:

http://www.oikeus.fi/syyttaja/material/attachments/oikeus_syyttaja/asioiminensyyttajankanssa/6KvI3DI6x/Lomake_rangaistusvaatimuksen_vastustamiseksi.pdf

Muuta:
http://www.oikeus.fi/syyttaja/fi/index/asioiminensyyttajankanssa/sakkovaatimuksenvastustaminen.html

Oikeusapu koskee vain oikeasti varattomia henkilöitä. Eli oikeusapua ei tipu, jos on säästöjä yli 5000 euroa. Opiskelijoilta katsotaan tulot koko vuoden tai ainakin viimeisen puolen vuoden ajalta.

Ensimmäinen oikeusaste (eli sakkovalitus käräjäoikeuteen) on ilmainen. Seuraava maksaa ilmeisesti 80 e.

http://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/1993/19930701?search%5Btype%5D=pika&search%5Bpika%5D=oikeudenk%C3%A4yntimaksut

Laki tuomioistuinten ja eräiden oikeushallintoviranomaisten suoritteista perittävistä maksuista (erityisesti kohta 6) 6 §

Maksuttomat suoritteet

Tämän lain mukaisia käsittelymaksuja ei peritä:

1 kohta on kumottu L:lla 2.8.1994/714.

2) vakuutusoikeudessa;

3) korkeimmassa oikeudessa asioissa, jotka koskevat muutoksenhakua vakuutusoikeuden päätökseen;

4) korkeimmassa hallinto-oikeudessa ja hallinto-oikeudessa sosiaaliasioissa, julkisoikeudellista palvelussuhdetta tai vaaleja koskevissa asioissa eikä hallinto-oikeudessa verotusta, kunnallisverosta vapauttamista, valtion avustusta tai julkisia maksuja koskevissa
asioissa; (28.12.2001/1546)

4 a) työtuomioistuimessa työtuomioistuimesta annetun lain (646/1974) 1 §:n 3 momentin mukaisissa asioissa; (26.1.2001/60)

5) markkinaoikeudessa kuluttajansuojalain (38/1978) mukaisissa asioissa;
(28.12.2001/1546)

6) syyttäjän ajamissa rikosasioissa ensimmäisessä tuomioistuinasteessa;
(13.5.2011/452)

Sähköinen vastustaminen

Jos rangaistusvaatimusta vastustetaan käyttäen sähköisiä menetelmiä, on vastustamisessa ilmettävä edellä mainitut seikat. Sähköpostitse tapahtuvissa vastustamisilmoituksissa pyydämme toimittamaan skannatun rangaistusvaatimuksen syyttäjänvirastoon.

Mikäli skannausmahdollisuutta ei ole, Teidän on ilmoitettava tarkat ja yksilöidyt tiedot saadusta rangaistusvaatimuksesta:

– Poliisiyksikkö ja asianumero
– Rangaistusvaatimuksen saajan henkilö- ja yhteystiedot
– Rikkomus ja sen tekopaikka ja -aika
– Tiedoksiantopäivä ja paikkakunta

http://www.oikeus.fi/syyttaja/fi/index/asioiminensyyttajankanssa/sakkovaatimuksenvastustaminen.html

Vapaus pelissä: Osallistujan kertomus

Yhden mielenosoitukseen osallistuneen henkilön oma kertomus Vapaus pelissä -tapahtumasta, jonka hän pyysi julkaisemaan anonyymina.

Asetin huivin kasvoilleni. Sade oli muuttanut maan mutaiseksi, ja huusimme yhdessä “Ei fasismia Helsingissä” Ihmisten tunnelma oli käsinkosketeltavana ilmassa, olin saapunut Hesperialle puoli seitsemältä. Myöhemmin sain kuulla että poliisi oli estänyt liikkumisemme. En tuntenut ketään joukosta, joka yritti vähentää ilman viileyttä hyppimällä ylös ja alas. Ihmiset lähtivät liikkeelle, ja minä tunsin adrenaliinin kohahtavan sisälläni. Huusin iskulauseita muiden mukana keuhkojeni pohjasta.

Kulkueemme ei ollut ennältänyt liikkua kuin muutaman kymmentä metriä, ja yhtäkkiä ihmiset lähtivät juoksemaan vastakkaiseen suuntaan, toiselle kadulle. Koska olin ensikertalainen, en tiennyt mitä odottaa, joten sydän tykyttäen juoksin muiden perässä. Poliisit olivat ilmeisesti taas estäneet kulkuamme. Saavutimme suuren nurmialueen, jonka sade oli kastellut liukkaaksi. Poliisit olivat jo asemissaan, he halusivat parhaansa mukaan estää meidän kulkemisemme. Ihmiset kannustivat toisiaan, kukaan ei näyttänyt juuri pelkäävän poliiseja, ja eihän niin kuulukkaan tehdä. Juostuamme nurmikentän läpi, pääsimme Mechelininkadulle. Se näky on iskostunut mieleeni ikuisesti. Mäen alapuolella poliisit olivat estäneet kulkumme, ja heidän takanaan 612 jatkoi marssiaan, mutta jotkut heistä tulivat poliisien selkien turvista huutamaan meille. Juoksin mäkeä alas, ja karjuin kaikella voimallani:
“Ei fasismia minnekkään!”

Tuijotin poliisia tämän mellakakypärän läpi silmästä silmään. Olimme kaikki täynnä voimaa, täynnä tahtoa näyttää ettei rasismi, fasismi tai nationalismi ja sen hyväksyminen kaduille ole oikein. Ihmiset kääntyivät kannoiltaan ja alkoivat juosta. En tiennyt mitä tapahtui, ennen kuin lähdin itse juoksemaan perässä. Kuulin suhahtavan laukauksen, ja poltteleva kipu levisi nilkkaani. Se tuntui siltä, kuin palava pullo oltaisiin suurella voimalla isketty kohti. Minä olin juoksemassa karkuun. En heitellyt pulloja, minä vain huusin. Silti poliisi onnistui ampumaan minua, karkuun juoksevaa teiniä, vaikkakin otetaan huomioon että poliisi ampui summamutikassa pakenevaan väkijoukkoon aseella, joka voi oikeaan kohtaan osuessaan tappaa. Jatkoimme kulkuamme saman nurmen läpi.

Poliisi oli juuri ampumalla suojellut äärioikeistolaisuutta.

Matkamme loppui mellakkapoliisien piirittäessä meidät. Jäin mottiin noin viidenkymmenen ihmisen kanssa. Sade oli yltynyt, kunnes tajusin ettei liikkuminen tulisi jatkumaan. Nilkkaa poltteli ja seisoskelu teki kipeää. Yritimme kaikki kysyä poliiseilta, milloin pääsemme pois ja mitä tulisi tapahtumaan. Emme tietenkään saaneet vastausta. Mellakkapoliisit alkoivat poistaa ihmisiä motista, yksitellen bussiin odottamaan sen täyttymistä, vieläkään saamatta selitystä, minne heidät vietäisiin. Itse seisoin litimärkänä motissa lähemmäs toista tuntia, olo oli heikko ja jalan kipeys paheni.

Lopulta minutkin siirreettiin neljän muun kanssa poliisiauton taakse, ja meidät kuljetettiin kisahallille putkaan. En ollut ikinä edes nähnyt putkaa, ja se sai minut ahdistumaan. Kysyin kisahallin sisään minua vieneeltä poliisilta, mitä olin tehnyt. Kuulemma olin heitellyt kiviä, joka ei pitänyt paikkaansa, eihän poliisi siitä välittänyt. Pyysin särkylääkettä kipeään jalkaan. Tuntui riipaisevalta, kun koko pieni omaisuuteni, -kännykkä, kuulokkeet, pari kolikkoa, kaulakorut, hakaneulat ja huivi laitettiin muovipussiin, ja minut siirrettiin putkaan. Siellä oli kylmä, myöhemmin myös kerrottiin siellä olevan luteita.

Ajattelin siellä istuessani, mitä olin tehnyt. Vastustin nationalismia, rasismia ja fasismia. Tahdoin näyttää muiden kanssa, ettei sitä haluta kaduille. Mutta poliisi suojeli äärioikeistolaisia ampumalla ja viemällä viattomia putkaan. En ole tehnyt rikosta, kukaan meistä ei tehnyt. Jos rikokseni on se, että en hyväksy poliisin ylivaltaa, tai moneen otteeseen mainitsemiani rasismia ja fasismia, niin kyllä, olen sitten rikollinen.

Itsenäisyyspäivä muutti tavan jolla katson maailmaa.

Eri kaupunkien lakitukikokoontumiset

Itsenäisyyspäivän Vapaus pelissä -mielenosoituksen yhteydessä tehtiin runsaasti kiinniottoja. Jos olet ollut kiinniotettuna, saanut sakkoja, tai olet ollut muutoin poliisin toimien kohteena, älä jää yksin asian kanssa. Tule keskustelemaan asiasta Tampereelle, Helsinkiin tai Turkuun. Jos et pääse paikalle, voit myös ottaa yhteyttä sähköpostilla osoitteeseen vapauspelissa[kisu]riseup.net

Kokoontumiset:

Tampere ti 8.12.
klo 19-21 pub kahdet kasvot (kauppakatu 14, tampere)

Helsinki su 13.12.
klo 14-16 squat makamik (jyrängöntie 1, helsinki)

Turku (aika ja paikka ilmoitetaan myöhemmin)

Ohjeita ongelmatilanteisiin

Sovi tovereidesi kanssa läheisryhmä, jossa liikutte mielenosoituksen ajan sekä myös sen jälkeen. Voitte olla myös pareittain. Jos et tunne ketään, kysy rohkeasti seuraa itsellesi. Erityisen tärkeää on, ettei kukaan liiku yksin mielenosoituksen loputtua! Erkaantukaa vasta kun olette päässeet ihmisten ilmoille keskustaan tms.

Paikalla saattaa olla henkilöitä, jotka ovat peittäneet kasvonsa. Aikaisemmissa mielenosoituksissa äärioikeistolaisia toimijoita on kuvannut vastamielenosoitukseen osallistuvia henkilöitä myöhempää tunnistamista varten. Jos joku tulee kuvaamaan sinua lähietäisyydeltä voi olla hyvä nostaa hetkeksi jotain suojaamaan kasvojasi.

Jos näet, että poliisi ottaa kiinni jonkun mielenosoittajan soita lakitukinumeroon 044 911 4597. Kerro puhelimessa aika, jolloin kiinniotto on tapahtunut. Jos poliisi ottaa sinut itsesi syystä tai toisesta kiinni on tärkeää pysyä rauhallisena. Sinun täytyy kertoa poliiseille vain nimesi, syntymäaikasi ja sotusi. Sinun ei tarvitse allekirjoittaa mitään. Jos joudut kuulusteluihin, on viisainta vastata kaikkeen: en kommentoi. Näin suojaat sekä itseäsi että kavereitasi.

Voit soittaa lakitukeen myös putkasta pois päästyäsi, todennäköisesti sinua ollaan kuitenkin odottamassa putkan ulkopuolella.

Jos saat sakkoja, haluat ilmoittaa kiinniotetuksi tulemisesta maililla tai sinulla on muuta kysyttävää laita sähköpostia osoitteeseen vapauspelissa@riseup.net

Turvallista mielenosoitusta!

Aika, paikka ja viime hetken ohjeet

Vapaus pelissä kokoontuu Hesperian esplanadilla Mechelininkadun ja Runeberginkadun välissä sunnuntaina 6.12.2015 klo 17:30. Paikan päällä kuullaan puheita ja musiikkia sekä tarjoillaan mahdollisesti lämmintä juotavaa.

hesperiaesplanadiHesperian esplanadi sijaitsee Töölössä kävelymatkan päässä Kampista. Kampista voi halutessaan ottaa paikalle raitiovaunun tai bussin, mutta suosittelemme kävelemään muutaman pysäkin matkan. Paikalle pääsee myös Mannerheimintien suunnasta esplanadia pitkin tai Hietaniemestä rannan suunnalta. Emme suosittele osanottajille tulemaan Töölön torin suunnalta, jossa äärioikeisto kokoontuu.

Kuten olemme aiemmin kirjoittaneet, tapahtuman tarkoituksena ei ole hakea yhteenottoa poliisin tai äärioikeiston kanssa, vaan kannustaa ihmisiä monenlaiseen toimintaan äärikansallismielisen 612-soihtukulkueen hidastamiseksi ja ylipäänsä äärioikeiston järjestäytymisen estämiseksi.

612-kulkue on pyrkinyt tänä vuonna entisestään häivyttämään yhteyksiään järjestäjien taustaryhmiin. Kulkuetta ei ole tänä vuonna ilmeisen taktisista syistä mainostettu uusfasistisen Sarastus-verkkolehden lisäksi viime vuoden tapaan muilla äärioikeistolaisilla sivuilla, kuten Suomen vastarintaliikkeen ja Suomen sisun nettisivuilla. Mediassa on kuitenkin järjestäjien kaunisteluyrityksistä huolimatta jälleen nostettu esiin tietoa viime vuoden 612-soihtukulkueen yhteyksistä äärikansallismielisiin ryhmiin.

612-kulkueen takana on vahvoja yhteyksiä erilaisiin äärioikeistolaisiin liikkeisiin. Nämä liikkeet ajavat ihmisten poliittista ulossulkemista ja kaikkien vapauden rajaamista.

Kutsumme kaikkia tulemaan huomenna Töölöön osoittamaan, että rasistiset, äärikansallismieliset ja äärioikeistolaiset ovat saaneet jo liikaa jalansijaa yhteiskunnassa. Osanottajia kehotetaan pukemaan säänmukaisesti eli päälle lämmintä ja vedenpitävää. Torilla tavataan!

Millaisia poliittisia tavoitteita 612-kulkueella on?

612-kulkueen takana on vahvoja yhteyksiä fasistisiin liikkeisiin Suomessa ja Ruotsissa (olemme kirjoittaneet näistä tarkemmin täällä). Nämä liikkeet ajavat ihmisten poliittista ulossulkemista ja kaikkien vapauden rajaamista.

612-yhdistys väittää tavoittelevansa turvallista, itsenäistä ja vapaata Suomea. Kenellä on oikeus asua tällaisessa maassa?

612-yhdistys ei suoraan käytä rasistisia sanoja, mutta heidän retoriikkansa ja järjestäjien teot kertovat muuta. Kuten aiemmin blogissa on todettu, kulkueen taustavoimiin kuuluu muiden muassa avoimen natsistisen Suomen vastarintaliikkeen jäseniä. Nämä henkilöt ajavat valkoista ylivaltaa juuri siihen vanhaan kansallissosialistiseen malliin, jonka tunnemme toisen maailmansodan Euroopasta – eli kyseessä ei ole mikään turha natsikortin heiluttelu. Myös muissa järjestäjissä ja osallistujissa, kuten Suomen Sisussa, on selkeän fasistisia piirteitä.

Kansallissosialismin ja fasismin kannattajat puolustavat paitsi rasismia, myös tavoittelevat yhteiskuntaa, jossa moni muukaan kuin turvapaikanhakija ei ole vapaa. Naisille fasisteilla on mielessään tiukka yhteiskunnallinen rooli. Fasistiseen ideologiaan on aina kuulunut myytti naisesta puhtoisena äitinä, joka takaa kansakunnan ja “rodun” jatkuvuuden, ja jota sankariäijien on puolustettava, sillä he haluavat pitää yllä ajatusta, jonka mukaan naiset eivät itse tähän kykene.

Tästä syystä nykyfasistit levittävät mielellään kauhua, kun ulkomaalainen (tai suomalainen, mutta ei-valkoinen) mies on raiskannut valkoisen suomalaisen naisen, mutta vaikenevat Suomessa niin yleisestä lähisuhdeväkivallasta ja kotipiirissä tehdyistä raiskauksista. Tästä syystä he myös vastustavat naisten tasa-arvopyrkimyksiä, feminismiä ja oikeutta sukupuolen ja seksuaalisuuden itsemäärittelyyn juuri niin katkerin tavoin kuin 612-järjestäjä Timo Hännikäisen nettiriehuminen osoittaa – puhumattakaan SVL:n kaasuiskusta Helsinki Pride-kulkueeseen 2010. Osuva esimerkki on, että Hännikäinen kohdisti viimeaikaisen nettiöykkäröintinsä juuri Naisten linjaan, joka on naisten itsensä organisoima tukiverkosto toisille naisille.

“Turvallisuus” näyttää tälle porukalle tarkoittavan Impivaaraa, johon muissa maissa syntyneillä ei ole asiaa, ja kotipiirissä pidetään yllä näköalattomuutta sekä vaihtoehdottomuutta. “Turvallisuuden” toinen merkitys on valmius käyttää suoraa väkivaltaa erimielisiäihmisiä kohtaan (Ks. Esim. IL 2.8.2015).

Ei anneta 612-kulkueen järjestäjien hillityn kielenkäytön ja isänmaallisuus-sanan ryöstöviljelyn hämätä. 612 pyrkii tietoisesti iskemään poliittiseen ilmapiiriin, jossa rasismi ja muukalaisvastaisuus sekä konservatiiviset arvot ovat yleistyneet Suomessa. Se tekee niin laajantaakseen järjestäjien omien, äärioikeistolaisten ryhmien toimintamahdollisuuksia ja kannatusta. Yleisesti arvossa pidetty itsenäisyyden juhliminen on sille tähän erinomainen tapa, sillä itsenäisyyspäivänä kritiikki nationalismia kohtaan on helppo hiljentää.

Kaikilla, jotka haluavat toimia 612:n ideologiaa vastaan, on kuitenkin mahdollisuus toimia. Emme hyväksy fasistista maailmankuvaa, jossa ihmisten tulisi ihonvärinsä tai sukupuolensa perusteella alistua jonkun muun heille osoittamaan paikkaan. Jos olet samaa mieltä, kutsu ystäväsi mukaan ja tule näyttämään vastarintasi 6.12.

Miksi on tärkeää osoittaa mieltä 612-soihtukulkuetta vastaan?

612-yhdistyksen “isänmaallisuus” ei tarkoita kahta sinivalkoista kynttilää ikkunalaudalla, vaan pelon hyväksikäyttämistä omia poliittisia tavoitteita varten.

Syksyn aikana rasistinen ja muukalaisvastainen ilmapiiri Suomessa on yleistynyt. Esimerkiksi Rajat kiinni! –verkosto on järjestänyt lukuisia mielenosoituksia, joissa vastustetaan turvapaikanhakijoiden saapumista Suomeen. Tähän mennessä eri puolilla Suomea on raportoitu kymmenestä suomalaisten tekemästä hyökkäyksestä vastaanottokeskuksissa asuvia turvapaikanhakijoita kohtaan (Yle 20.11.2015).

Hyökkäykset, mielenosoitukset ja niiden vähäinen arvostelu osoittavat, että rasismi ja muukalaisvastaisuus ovat entistä hyväksytympiä asenteita Suomessa. Itsenäisyyspäivänä järjestettävä 612-soihtukulkue on jatkoa juuri tälle kehitykselle.

612-yhdistys kuvailee itseään isänmaalliseksi ja poliittisesti sitoutumattomaksi toimijaksi, jonka tavoitteena on järjestää soihtukulkue ”suomalaisuuden puolesta”. Kuten olemme aikaisemmin blogissamme osoittaneet, 612-soihtumarssin järjestäjät sekä monet osallistujista on linkitetty Suomen äärioikeistoon, sekä väkivaltaisiin ryhmiin kuten Suomen vastarintaliikkeeseen (näitä yhteyksiä valoittava tekstimme löytyy täältä).

Kun lukee 612-soihtukulkueen Facebook-tapahtumasivua tai selailee 612-yhdistyksen nettisivuja, ei tule heti selväksi, että taustavoimat kuuluvatkin äärioikeistoon. Sivuilla hehkutettu isänmaallisuus ei kuitenkaan ole niin neutraalia kuin mitä 612-järjestäjät antavat ymmärtää. Mitä 612-yhdistys yrittää sanoa esimerkiksi tässä nettisivuilta peräisin olevassa lainauksessa?

”Kulunut vuosi on ollut varsin tapahtumarikas monessakin mielessä, joten yhdistys näkee entistäkin tärkeämpänä järjestää vuotuisen kulkueen suomalaisuuden puolesta. Monet tavalliset ihmiset ovat huolissaan sekä omasta että Suomen tulevaisuudesta,ja me toivotamme näistä asioista huolestuneet kanssakansalaiset mukaan osoittamaan hiljaisesti mieltään isänmaan puolesta.” (612.fi, katsottu 24.11.2015) (meidän korostuksemme)

Ensimmäisessä korostuksessa jää epäselväksi, mihin tapahtumiin viitataan. Voi olettaa, että tässä tarkoitetaan turvapaikanhakijoiden saapumista Suomeen. Ei ole yllättävää, että hyökkäykset vastaanottokeskuksiin jätetään mainitsematta, samoin kulkueen järjestäjä Timo Hännikäisen nettikäyttäytyminen, joka viime kesänä aiheutti pienimuotoisen mediakohun. Hännikäinen kirjoitteli erilaisten feminististen järjestöjen (mm. väkivaltaa kokeneille naisille tarkoitetun Naisten linjan) Facebook-seinille sekavia, naisvihamielisiä ja uhkailevia kommentteja.

Toisessa korostuksessa mainitaan, että ihmiset ovat huolissaan tulevaisuudesta, ja kolmannessa toivotetaan ”näistä asioista huolestuneet kanssakansalaiset” mukaan kulkueeseen. 612 eikuitenkaan missään vaiheessa sano, mitkä nämä ”huolestuttavat” asiat ovat. Kehotus “kanssakansalaisille” tarkoittanee kuitenkin vain Suomen kansalaisia.

Viittaamalla yleiseen, sen tarkemmin nimeämättömään huoleen 612-järjestäjät pelaavat ihmisten peloilla. Samaan aikaan mediassa metsästetään klikkauksia otsikoilla turvapaikanhakijoista, ja toistamalla jatkuvasti mielikuvaa siitä, että uudet turvapaikanhakijat olisivat uhka Suomelle. 612-järjestäjien ei siis tarvitse kuin epämääräisesti viitata huoleen Suomen tulevaisuudesta, ja lukijan on helppo yhdistää uhkakuva vallitsevan rasistisen ilmapiirin mukaisiin otsikoihin.

612 siis käyttää hyväkseen pelkoa. Niin kauan, kun turvapaikanhakijoiden vastainen mieliala on valtavirtaa, on 612-kirjoittelijoiden kaltaisten rasistien helppo vedota “huoleen”, poimia pisteet ja käyttää tilannetta omaan tarkoitukseensa.

Tämä tarkoitus on äärioikeistolaisuuden edistäminen Suomessa, mikä järjestäjien hillitystä kielestä huolimatta on helppo paljastaa heidän muun toimintansa perusteella. Pelon lietsontaan voimme vastata vain solidaarisuudella.

Muutama päivä jäljellä, kampanjointi käy kuumana

Vapaus pelissä -mielenosoitukseen on enää muutamia päiviä, ja kampanjointi näkyy usean kaupungin katukuvassa. Helsingissä ihmiset ovat useana päivänä jalkautuneet jakamaan lentolehtisiä ja levittämään julisteita niin kantakaupungin ruuhkiin kuin lähiöihin.

Kirjastojen, oppilaitosten ja yritysten ilmoitustaulujen lisäksi julisteilla on koristeltu katuja.
Kirjastojen, oppilaitosten ja yritysten ilmoitustaulujen lisäksi julisteilla on koristeltu katuja.
Flaikutusta Helsingissä marraskuussa. Monet juttelemaan pysähtyneet ovat olleet huolissaan erityisesti lisääntyneistä rasistisista hyökkäyksistä vastaanottokeskuksia sekä niiden työntekijöitä ja asukkaita vastaan. Angry Birds -teema on herättänyt ihmisissä reaktioita kummastuksesta hilpeyteen.
Flaikutusta Helsingissä marraskuussa. Monet juttelemaan pysähtyneet ovat olleet huolissaan erityisesti lisääntyneistä rasistisista hyökkäyksistä vastaanottokeskuksia sekä niiden työntekijöitä ja asukkaita vastaan. Angry Birds -teema on herättänyt ihmisissä reaktioita kummastuksesta hilpeyteen.
Myös Vapaus pelissä -tarrat alkoivat levitä marraskuun puolivälin aikoihin eri kaupunkeihin.
Myös Vapaus pelissä -tarrat alkoivat levitä marraskuun puolivälin aikoihin eri kaupunkeihin.
Tampereella on maalattu banderelloja jo etukäteen. Lisäksi tamperelaiset ovat järjestäneet ainakin yhden bussikyydin Helsinkiin ja takaisin.
Tampereella on maalattu banderelloja jo etukäteen. Lisäksi tamperelaiset ovat järjestäneet ainakin yhden bussikyydin Helsinkiin ja takaisin.

nysseJuliste_web2

Nähdään sunnuntaina Helsingissä, oman lintunaamarin voi askarrella etukäteen materiaalit-osiosta löytyvällä mallilla. Kaikki mukaan pelamaan vihaista lintua!

Vapaus pelissä -tapahtuman luonteesta – päämäärä ei väkivaltamellakka

Poliisi on valtamediaa hyödyntäen koittanut odotetunlaisesti mustamaalata Vapaus pelissä -tapahtumaa “mellakkahakuiseksi anarkistiväkivallaksi” samalla tavalla kuin äärioikeiston nettisivuilla on tehty. Haluamme tässä tekstissä lyhyesti kommentoida näitä väitteitä, tapahtuman luonnetta ja sitä miten kannattaa varautua sunnuntaiksi 6.12. Vapaus pelissä -järjestäjät eivät tavoittele väkivaltaista yhteenottoa tai mellakointia sen enempää poliisin kuin äärioikeiston kanssakaan. Sen sijaan haluamme kannustaa monenlaiseen toimintaan äärioikeiston marssin hidastamiseksi ja äärioikeiston järjestäytymisen estämiseksi yleensäkin.

Vapaus pelissä -tapahtuman kutsu on kirjoitettu ns. kieli poskessa kuten tapahtuman kuvastostakin voisi päätellä. Se ei siis ole tarkoitettu konkreettiseksi toimintaohjeeksi. Yhtenä tapahtuman ideana on ollut käyttää nationalistista startup-kuvastoa ja retoriikkaa Rovion Angry Birdsistä. Kuten Angry Birdsin wikipediakuvauksessakin lukee “pelin tarkoituksena on lingota ritsalla lintuja sikojen rakennelmiin, sortaen rakennelmat ja tuhoten siat”. Angry Birdsin kuvasto on poikinut Rovion taholta lakiuhkailuja tekijänoikeusrikkomuksista kun äärioikeistolaiset tahot ovat masinoineet ilmiantokampanjoita Roviolle. Haluaisimmekin haastaa Rovion vastustamaan valitsemillaan tavoilla rasismia ja fasismia kuten se on vastustanut esimerkiksi ilmastonmuutosta.

Ympäri Eurooppaa poliisin strategia on jo vuosikausia ollut “ääriryhmistä” puhuminen ja niiden leimaaminen “väkivaltahulluiksi” mitä tulee radikaalivasemmistolaisiin, islamistisiin ja avoimen fasistisiin ryhmiin. Sekoittamalla nämä kaikki kolme poliittisilta ja filosofisilta perusteiltaan ja haaveiltaan täysin erilaista poliittista liikettä poliisi pyrkii esittämään nykykapitalismia kritisoivan radikaalin toiminnan järjettömäksi ja vaaralliseksi huliganismiksi, jolla ei ole poliittista sisältöä. Tämä strategia on tietysti ongelmallinen ja osaltaan toimimaton, sillä esimerkiksi islamistinen terrorismi ja radikaalivasemmistolaiset ryhmät eivät järjestäydy tai toimi alkuunkaan samalla tavalla. Yhtä lailla poliisin usein ongelmattomana pitämä “maahanmuuttokritiikki” poikii Breivikin kaltaisia massamurhaajia. Poliisin kannalta strategian toimivin osuus tuntuukin ympäri Eurooppaa olevan vasemmistolaisten ja anarkististen ryhmien repressio ja marginalisointi.

Samaan aikaan ääriryhmädiskurssin kanssa poliisi koittaa luoda vastakkainasetteluja “hyvien” ja “pahojen” mielenosoittajien välille, mitä tulee esimerkiksi rasismin ja fasismin vastustamiseen. Poliisi esimerkiksi vaatii mielenosoituslupia ja vastuuhenkilöitä, vaikka joukkokokoontumisten järjestäminen on Suomen perustuslain mukaan kaikkien oikeus ilman sen kummempia lupia. Jos lupia ei ole hankittu viikkoja etukäteen, antaa poliisi mediaan lausuntoja “epäilyttävistä tahoista, joiden aikeista ei saa selvää”. Samaten poliisi antaa medialle jälkikäteen lausuntoja “vaarallisista vastamielenosoittajista” ja “kahakoista”, vaikka pahin rike olisi rasismin vastaisten iskulauseiden huutelu tai itsepuolustus päällekäyviä äärikansallismielisiä vastaan. Täten median positiivista huomiota tavoittelevat liberaalit ja vihervasemmistolaiset saadaan erotettua suoremmista toimintatavoista kuin vain symbolisesta vastustamisesta. Näin äärioikeisto pystyy toimimaan vapaasti ilman häiriöitä ja kasvattamaan voimaansa kabineteista kaduille.

Äärioikeisto hyötyy poliisin ja valtamedian ääridiskurssista myös siten, että se pystyy sen kautta esittämään itsensä “oikeutettuna” vaihtoehtona tasa-arvoon pyrkivälle politiikalle. Ihan kuin tasa-arvon ja vapauden puolustaminen olisi samalla viivalla kuin raiskausfantasiat, keskitysleireistä haaveilu ja suora väkivalta vähemmistöjä ja äärioikeiston poliittisia vihollisia vastaan. Samaan aikaan äärioikeisto hyödyntää karskilla tavalla puhetta “sananvapaudesta”, ikään kuin väkivaltauhkaukset ja poliittinen järjestäytyminen äärioikeistolaisten arvojen taakse olisi “sananvapautta”.

Mikä Vapaus pelissä -tapahtuman tarkoitus on, jos ei kerran mellakoida tai järjestää koko kansan kivaa puistojuhlaa kaukana äärioikeistosta? Haluamme konkreettisesti hidastaa ja haitata äärioikeiston marssia, sekä osoittaa äärioikeistolle ettemme katso kotisohvalta kun se koittaa järjestäytyä “yhden lipun alle”. Tämä ei tarkoita väkivaltaa tai mellakointia, vaan erilaisia tapoja pilleistä ihmisketjuihin äärioikeiston marssin hidastamiseksi ja häiriön aiheuttamiseksi. Mitä hankalampaa äärioikeiston järjestäytyminen on, sitä vähemmän se kerää uusia osallistujia. Mitä vähemmän osallistujia äärioikeiston tapahtumissa, sitä turvallisempaa elämämme on.

Olemme jo lukuisissa teksteissä esittäneet, miksi on tärkeä vastustaa Timo “raiskausfantasioita Naisten linjalle” Hännikäisen masinoimaa äärioikeistolaismarssia. Todetaan se vielä kerran: 612-marssi on äärioikeiston yritys yhdistää voimansa yhden lipun alle pienimmän yhteisen nimittäjän avulla – suomalaisen nationalismin. Suomen vastarintaliikkeen kirjastopuukottajista eduskunnassa toimiviin Suomen Sisulaisiin tarkoitus on yhdistää taantumukselliset voimat vastustamaan tasa-arvoa, naisten oikeuksia, seksuaalivähemmistöjä, humanisteja, maahanmuuttajia, ay-liikettä, vasemmistolaisia, anarkisteja ja kaikkia muita, jotka eivät hyväksy äärioikeiston ihmisvihamielisiä haaveita.

Kehotamme kaikkia äärioikeiston yhtenäisyysmarssista huolestuneita tulemaan sunnuntaina 6.12. Töölöön osoittamaan valitsemillaan tavoilla, että äärioikeisto ei saa järjestäytyä rauhassa Helsingin kaduilla.