Ohjeita ongelmatilanteisiin

Sovi tovereidesi kanssa läheisryhmä, jossa liikutte mielenosoituksen ajan sekä myös sen jälkeen. Voitte olla myös pareittain. Jos et tunne ketään, kysy rohkeasti seuraa itsellesi. Erityisen tärkeää on, ettei kukaan liiku yksin mielenosoituksen loputtua! Erkaantukaa vasta kun olette päässeet ihmisten ilmoille keskustaan tms.

Paikalla saattaa olla henkilöitä, jotka ovat peittäneet kasvonsa. Aikaisemmissa mielenosoituksissa äärioikeistolaisia toimijoita on kuvannut vastamielenosoitukseen osallistuvia henkilöitä myöhempää tunnistamista varten. Jos joku tulee kuvaamaan sinua lähietäisyydeltä voi olla hyvä nostaa hetkeksi jotain suojaamaan kasvojasi.

Jos näet, että poliisi ottaa kiinni jonkun mielenosoittajan soita lakitukinumeroon 044 911 4597. Kerro puhelimessa aika, jolloin kiinniotto on tapahtunut. Jos poliisi ottaa sinut itsesi syystä tai toisesta kiinni on tärkeää pysyä rauhallisena. Sinun täytyy kertoa poliiseille vain nimesi, syntymäaikasi ja sotusi. Sinun ei tarvitse allekirjoittaa mitään. Jos joudut kuulusteluihin, on viisainta vastata kaikkeen: en kommentoi. Näin suojaat sekä itseäsi että kavereitasi.

Voit soittaa lakitukeen myös putkasta pois päästyäsi, todennäköisesti sinua ollaan kuitenkin odottamassa putkan ulkopuolella.

Jos saat sakkoja, haluat ilmoittaa kiinniotetuksi tulemisesta maililla tai sinulla on muuta kysyttävää laita sähköpostia osoitteeseen vapauspelissa@riseup.net

Turvallista mielenosoitusta!